Vyprovokovať odbornú diskusiu k novému zákonu o mimosúdnom riešení sporov sa snažia na akademickej pôde v Prešove

30.04.2014 10:45

Vyprovokovať odbornú diskusiu k novému zákonu o mimosúdnom riešení sporov sa snažia na akademickej pôde v Prešove. O ich návrhy už prejavilo záujem ministerstvo, novela zákona o mediácii naberá jasnejšie kontúry.

O prienik medzi akademickou pôdou a praxou sa pokúša Gréckokatolícka teologická fakulta (GTF) Prešovskej univerzity. Iniciovala už druhú rozpravu k zákonu o mediácii.

Cieľom návrhu je riešiť menšie spory mimosúdnou cestou, pokojnejšie a lacnejšie. Väčší dôraz na mimosúdne konanie by mal odbremeniť súdy.

Prepojenie s praxou

Na pôde fakulty sa stretli študenti mediačnej a probačnej práce, ľudia z akademickej pôdy, praxe i ministerstva spravodlivosti.

„Ide nám o to, aby študenti videli svoje využitie priamo v praxi. Teda aby boli zakomponovaní do činnosti, ktorá sa deje v oblasti mediácie,“ uviedol prodekan GTF Gabriel Paľa.

Akademickú pôdu považuje za prirodzené miesto na vytváranie návrhov pre ministerstvo či súdy. Takýto návrh zákona o mediácii je na stole.

Na rozprave bola prítomná aj Katarína Šimová z ministerstva spravodlivosti, zastupujúca spomínanú agendu. Z diskusie vyplynulo, že navrhované požiadavky ministerstvo zohľadní pri predkladaní novej legislatívy.

Zastaraná legislatíva

„Terajší zákon platí od roku 2004. Na Slovensku máme 893 mediátorov zapísaných v registri. Hneď po prijatí zákona vznikla pri ministerstve spravodlivosti Rada pre mediáciu a probáciu, ktorá fungovala dva roky. Teraz v marci bola jej činnosť obnovená,“ uviedla Emília Halagová z GTF, podľa ktorej by mal byť nový zákon pružnejší a uľahčiť prístup k mediácii.

Súdy: Problém je v peniazoch

Skúsenosti s ňou majú aj súdy. Väčšie využívanie mediátorov by ich odľahčilo, také jednoduché to však nie je.

„Istotne, že by mohli súdy odľahčiť, len bohužiaľ, situácia stojí na financiách. Podľa zákona o mediácii sa za ňu platí. V našom okrese, kde je málo pracovných príležitostí, ľudia často pre finančné suchoty nevyhľadávajú túto pomoc mediátora,“ povedal predseda Okresného súdu Trebišov Milan Petričko.

Zhruba pred dvomi rokmi poskytol tento súd bezplatne svoje priestory mediátorom, aby mohli priamo tam komunikovať so stranami v civilnom konaní. Prenájom po ôsmich mesiacoch skončil.

„Teraz mediátorov nemáme, ale máme mediačného a probačného úradníka, ktorý je náš zamestnanec a zaoberá sa predovšetkým trestnými vecami,“ dodal sudca.

Chystá sa nový zákon

Proces prípravy legislatívnych zmien pokračuje. Ministerstvo spravodlivosti sa má predloženými podnetmi, ktoré vyplynuli z odbornej diskusie, zaoberať.

Odborníci vidia najväčší problém súčasného zákona v tom, že je málo motivujúci riešiť spory mimosúdnou cestou.

„Niektoré ustanovenia sú v rozpore s princípmi mediácie a bránia jej samotnému výkonu,“ konštatovala spoluautorka návrhu novely zákona Renáta Dolanská, ktorá pôsbí ako advokátka, mediátorka a externá pedagogička na GTF. Podľa jej slov je v návrhu priestor na odbremenenie súdov, zmiernenie napätia účastníkov sporu a predchádzanie ďalším súdnym sporom.

Späť

Vyhľadávanie

© 2010- PhDr.Melánia Škovranková /práva vyhradené.